17 Aralık 2013 Salı

Yeni başlayan detaycılar için temel ve yararlı bilgiler..

Merhaba,

Aracınızın iç-dış temizliği, boyasının parlaklığı, dış etkenlere karşı koruması vb konular ile ilgilenme konusunda istekli ve meraklı iseniz, doğru yerdesiniz demektir.Başlamak için bazı temel bilgileri öğrenmeniz yerinde olacaktır.
Bunun için detaylı araç bakımını bölümlere ayırarak başlıyacağız ki kendinize uygun bölümleri seçip o bölümde ustalaşarak diğer bölümlere geçebilirsiniz böylece.

1-YIKAMA -KURULAMA :

Araçların üzerinde meyadan gelen yüzeysel çiziklerin (vernik tabakasında meydana gelen) %80 inin yıkama ve kurulama safhalarında meydana geldiğini biliyormuydunuz ?

Yaaaa aynen öyle efendim.Sonra uğraşın durun :)
Örneğin aracın yüzeyinde kılcal ve dairesel çiziklerin oluşmasının temel sebebi bilinçsiz yıkama işlemidir. Bunun nedeni ise yıkama esnasında fırça kullanımı yada sünger kullanılıyorsada sünger ile yüzey arasına sıkışan partiküllerin yüzeyde çiziklerin oluşmasına sebebiyet vermesidir. Yıkama eldiveni kullanarak bu partiküllerin eldivenin dokusunda hapsolarak yüzeyi çok daha az çizmesini sağlayabilirsiniz.  İşte o yüzden bence en önemli aşama yıkama-kurulama. Çünkü aracımız ile beraber geçireceğimiz süre boyunca en çok yapılacak uygulama bu ! Kuralına uygun yapıldığı sürece isterseniz hergün yıkayın birşeycikler olmaz korkmayın.
Yıkama için ihtiyaç listesi ;
-2 adet kova
-Çizmeden araç yıkamak için üretilmiş kaliteli(markası belli ) oto şampuanı
-Çizmeden araç yıkamak için üretilmişYıkama eldiveni (wash mitt)
-Çizmeden araç kurulamak için özel üretilmiş kurulama havlusu
-Basınçlı yıkama makinesi yada hortuma bağlı musluk :)


Gördüğünüz üzere ihtiyaç listesindeki maddelerin her birinin başına ÇİZMEDEN diye yazdım dikkatinizi çekmek için.

İlk maddeden başlayalım :
- 2 adet kova : Neden ? Çünkü aracın yüzeyi kirli (çamurlu,kumlu,isli vb) ve biz bu kiri elimizdeki yıkama eldiveni ile temizliyoruz.Sonra ? Sonra bu eldiveni şampuan dolu kovamıza daldırıp eldiven içindeki kum tanelerini,kirleri şampuanlı suyumuza karıştırıyoruz.Ne oluyor ? Bunu tekrarladıkça temizlemek için kullandığımız şampuanlu su kovamızın içindeki su simsiyah oluyor ve onun içindeki kirleri tekrar aracımızın yüzeyine sürmek suretiyle aracımızı bir güzel çiziyoruz :)
Bunu önlemek için 2.kovamıza (içi sadece temiz su dolu olacak olan durulama kovasımız ) ihtiyacımız var ki.Kirlenen yıkama eldivenimizi şampuanlı kovadan önce bu kovada durulayıp, eldivendeki kirlerin akmasını sağlayalım.
Ardından diğer temiz tutmayı böylece beerdiğimiz yıkama kovamızdan şampuanlı suyu eldivenimize emdirip yıkamaya devam edelim.
Yurtdışında bunu biraz daha ileri götürüp jantlar için de ayrı bir kova kullanıyorlar ama bana göre çok gerekli değil.
Sırasıyla yazarsak : şampuanlı kova -> yıkama -> durulama kovası -> şampuanlı kova -> yıkama  şeklinde ilerliyoruz.


Valla öyle arkadaşlar hiiiç  yandaki gibi :) bakmayın yüzüme öyle.Zahmetsiz rahmet yok ...

-Yıkama eldiveni :Evet sıradaki malzememiz, yıkamada kullanacağımız yıkama eldiveni.Klasik olarak çoğu  insan bu iş için  peluş,sünger vb malzemeler kullanır ancak bu malzemeler özellikle yüzeyden aldıkları kum taneleri vb maddeleri, durulama kovasına dalana kadar kendi üzerlerinde iç katmanlarına itmeden üzerlerinde tuttukları için araç yüzeyini yıkarken çizmemize (%80 oranını hatırlayın) yardımcı olurlar :) İşte bu yüzden çizmeden araç yıkamak için üretilmiş bir yıkama eldiveni (wash mitt) kullanacağız.
Hatta benim de izlediğim yolu izleyip boyalı yüzeyler ve camlar için ayrı , jantlar için ayrı bir eldiven kullanmak en garantili yol.
Bu eldivenler neye benzer bir kaç örnek vereyim :
Mikrofiber malzemeden üretilmiş olanlar :
oto yıkama eldiveni

ve koyun yününden üretilmiş olanlar :

wash mitt



gibi iki ana kategoriye ayırabiliriz yıkama eldivenlerini.Az önce bahsettiğim gibi kum, kir tanelerini bünye içine alma özelliğini başka bir yazıda detaylandıracağım şimdilik özet geçiyorum . (acelemiz yok hepsine sıra gelecek :) )

-Kurulama Havlusu - Bezi : Dediğim gibi amacımız çizmeden yıkamak ve çizmeden kurulamak.Biri olmadan diğerinin anlamı kalmıyor kesinlikle.Geleneksel yöntemlerde, eski kullanılmayan atletler, evde işe yaramayan bezler, yapı marketlerde-süpermarketlerde satılan bezler kullanılıyor.Ama bunların hiçbiri sentetik oranı yüksek (%70-80), üzerindeki tüylerin uzunluğu ve dokuma sıklığı özel seviyede olan, bu nedenlerle su emiciliği ileri düzeyde olan mikrofiber bir kurulama havlusunun (drying cloth-towel) eline su dökemez .
Bunlara örnek verecek olursak ;
Mikrofiber yapıda olanlar :
kurulama havlusu

kurulama bezi





ve waffle yapıda olan bezler :



gibi iki ana kategoriye ayırabiliriz kurulama bezlerini.Bu bezlerin özelliği nedir? sorusuna da yine aynı şekilde bir başka yazıda değineceğiz İnşAllah..

-Basınçlı yıkama makinesi yada musluğa bağlı hortum :
 Aracın üzerindeki kirleri yıkama öncesi mümkün olduğunca yüzeyden arındırmanın ilk yolu kirli araca önce su tutmaktır.Tabi yıkama sonrası yüzeyde kalan köpüğü temizlemenin de.Bunun için iki seçeneğimiz var ;
 Basınçlı yıkama makinesi - ev,amatör tipi .Bunları internet üzerinden,yapı marketlerden rahatlıkla bulabilirsiniz.Ayrıntılı bilgi... Evet anladınız daha sonra :) 
Örnek olarak :

basınçlı yıkama

Ve yeri müsait olmayanlar için klasik hortum-tabanca ikilisi :

Şimdilik bukadar .Bir dahaki yazıda görüşmek üzere ...

5 yorum:

  1. Özgür merhaba, ben Zeliha'nin okul arkadaşı pınar'in annesi özlem. Blogları bende takip ediyorum ve hatta benimde cocuklarim için yaptığım bir blogum olduğu için Nihan'in face'te paylastigi yazilarina ulastim.. konuyla her ne kadar uzaktan dahi ilgim olmasada :) yazi içeriğine ve detaylara bayildim.. eşimede tavsiye edeceğim yalnız söylemeliyim ki , arabanı sattiginda alacak kişinin çok şanslı olduğudur ... iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem Hanım selam ,

      Yorumlarınız için teşekkürler, Ali ağabeye de çok selamlar.

      Sil
    2. Bu arada blog adresinizi de paylaşırsanız okumak isterim..

      Sil
    3. Benimki kendi halinde çocuklarin güzel anlarindan oluşturulmuş karelerden ibaret.. ozlemkk@blogspot.com
      :)

      Sil
  2. Özgür bey mail adresinizi alabilir miyim?

    YanıtlaSil

Fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin lütfen.