24 Aralık 2013 Salı

Boya koruma nedir - ne değildir ? Boya korumaya giriş - 1

Merhabalar ,

Bu yazımda basit bir şekilde boya koruma nedir - ne değildir ? sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağım.

BOYA KORUMA NEDİR ?
Sıfır km de yada 2.el satın aldığımız araçlarımızın dış yüzeyleri bizden önce ve bizimle birlikte iken daha doğrusu fabrikadan çıktıkları andan itibaren birden çok olumsuz dış etkene maruz kalır.

Nedir bunlar ;

- Asit yağmurları
- Güneş ışınları
- Kimyasal tozlar ( demiryolu yakınında olanların maruz kalacağı metal tozları,fabrika bacalarından çıkan tozlar vb)
- Ph nötr (yani ne asidik ne de bazik) olmayan yıkama solüsyonları
- Fırça ile yıkama
- İçeriği bilinmeyen çamur
- Deniz suyu  vb.



Dolayısı ile müdahele edip koruma altına almadığımız sürece aracın dış yüzeyi devamlı olarak aşınır, ilk günkü parlaklığından ve su itme özelliğinden yavaş yavaş uzaklaşıp ; mat, solgun bir görüntüye kavuşur.Ve dış etkenler zamanla vernik tabakasını da aşarak boyaya hatta astara kadar ulaşırlar.

Boya korumanın amacı dış yüzeyleri (boyalı-boyasız) bu tür dış etkenlerin etkisinden olabildiğince uzak tutmaktır.Tabii düzenli uygulama ile bu döngüyü aracın ekonomik ömrünün sonuna kadar devam ettirmek mümkün.

örnek resim :




Kullanılan teknikleri özetlemek istersek ;

İçeriğinde doğal carnabua ağacından elde edilen balmumu bulunan waxlar.
İçeriğinde sentetik koruyucu polimerler bulunduran sealantlar.
Ve son yılların yükselen trendi nano boya koruma ürünleri şeklinde  üçe ayırabiliriz.

Üçünün de birbirinden farklı özellikleri var.Sektör devi olup da bünyesinde halen nano ürünler bulundurmayan firmalar olduğu gibi, kendi küçük atolyelerinde nano özellikli ürünler üretip tüm dünyada ses getiren butik firmalar da mevcut.
 
BOYA KORUMA NE DEĞİLDİR :

Boya koruma araca polish (pasta) uygulamak veya pasta uygulaması üzerine hızlı cila uygulamak değildir.Ülkemizde yapılan uygulamaların çoğunluğu bu şekildedir ve tam bilgi sahibi olmayan, pazarlama yalanları ile aklı çelinmiş insanımız da aracıma boya koruma yaptırdım zannedip, paralarını boş yere harcamış olmaktadır !

Boya koruma eğitimsiz uygulama merkezlerinde, araç yıkama dükkanlarının bir köşesinde yapılacak kadar basit bir uygulama da değildir.Kendine has teknikleri ve eğitimleri olup, işinin ehli profesyoneller tarafından uygulanması mecburidir. Burada parantez açmak istiyorum (eğer blog sayfamı  takip etmeyi sürdürürseniz ve içinizde istek ve merak da varsa kendi boya koruma uygulamalarınızı kendiniz yapacak seviye geleceksiniz.)

Görüşmek üzere..




2 yorum:

  1. Ben bu kadar güzel sunum yapan adam görmedim.( Gözümün önünde canlandı bütün tavırlar. ) Heyecanla bildiğiniz ve tavsiye edebileceğiniz tüm bilgileri okumayı bekliyorum. Umarım en kısa sürede yazılarınıza devam edersiniz. ( Sabahın şu saatinde, soğuk havada arabanın yanına 2 şeffaf kovayla inebilirim, tutun beni :) )

    YanıtlaSil

Fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin lütfen.